dijous, 25 de novembre del 2010

Bauhaus: Una reacció positiva davant la crisis.



A principis del segle XX Alemanya, i amb ella, tota Europa, van entrar en un període de crisis aguda, per causa de la desfeta i les malvestats de la Primera Guerra Mundial. El món conegut havia desaparegut engolit a les trinxeres i semblava que era la fi de tot.
D’aquella crisis en van sortir diferents moviments, els uns catastrofistes i nihilistes, i d’altres –amb un cert tarannà d’esquerres- que pretenien trobar l’entrellat a un món nou i les eines per construir el futur. 
D’aquells darrers destaca el moviment de l’escola Bauhaus, que va durar del 1919 al 1933, quan va ser tancada i perseguida  pel nazisme.
Els seus promotors i alumnes, però, van deixar la seva obra i els que van poder es van exiliar escampant-se pel món.
Aquesta escola va ser pionera en el disseny i va propiciar una arquitectura racional, funcional i lluminosa.
Mies van der Rohen, del que a Barcelona se’n conserva el pavelló d’Alemanya de l’exposició de l’any 1929, en va ser un dels seus destacats membres,  inspirador, amb Le Corbusier i d’altres de l’arquitectura moderna.
 És de destacar la vigència de l’estil Bauhaus, que ha inspirat i recorda les ofertes modernes de disseny  que fa la multinacional sueca  denominada IKEA. 
Cadires 1921
Vegeu la vigència dels dissenys fets entre 1919 i 1933.

Cadira Barcelona Mies van der Rohe
Sofà Le Corbusier
 És un bon exemple a seguir per a fer front les crisis econòmiques i polítiques: estimular la creativitat i fer la revolució pacífica de l’excel·lència i la feina imaginativa i ben feta.      

13 comentaris:

  1. L'anomenada nova economia verda hauria d'anar per aquí... però sembla que no l'estem encertant.

    ResponElimina
  2. Realment trencadors, associats al pensament més racional i, entretant, aquí, construïnt la SF :(

    ResponElimina
  3. encara es venen tots aquests seients. Es veritat, de les crisi de vegades sorten projectes com aquest, que d'altre manera potser no es crearien

    ResponElimina
  4. Tirant,
    Van ser un grup de gent creativa i imaginativa que van conjugar idees i projectes, pensant en un món nou i més racional.

    ResponElimina
  5. Clidice,
    Aquí ens passava ben bé a revés: cercàvem els mites d’un passat magníficat , amb el modernisme, d’un barroquisme recarregat –i com bé dius- el deliri gaudinià de la SF...

    ResponElimina
  6. Aris,
    Semblen dissenyats ahir mateix. Són d'una vigència aclaparadora; i amb arquitectura tot, o gairebé tot, avui està inspirat en els models d'aquella Escola.

    ResponElimina
  7. Bona tarda a tothom,
    Moderns per sempre més, autèntics i brillants. És veritat que les crisis afavoreixen la creativitat i aquest n'és un bon exemple.

    ResponElimina
  8. Wanderlust,
    És ben cert que les crisis aguditzen l’esperit. Benvinguda a aquesta casa que és la teva.

    ResponElimina
  9. en temps de crisi, solen surgir gent amb idees simples però pràctiques. La necesitat obliga.

    ResponElimina
  10. Tot i que de la Bauhus en van sortir coses enginyoses i pràctiques, tamb´r cal dir que els blocs de la Verneda i de Bellvitge són herència de la Bauhaus. El racionalisme no ha donat només coses bones, i de vegades dubto molt que hagi aportat res.

    ResponElimina
  11. Francesc,
    Ben cert que en temps de crisis la gent s’espavila, tot i que el moviment va ultrapassar la seva situació conjuntural i ha perdurat al llarg del temps, essent vigent en l’actualitat.

    ResponElimina
  12. Lluís,
    No és que sigui un entusiasta del racionalisme, tot i que entenc que va aportar solucions senzilles a problemes com la necessitat de proveir i socialitzar vivendes i mobles per posar-los a l’abast de tothom.
    Com a art potser pot semblar fred i monòton, especialment si el comparem amb els precedents i contemporanis modernisme, neoclassicisme i barroquisme, que eren pensats per ser usdefruit de les classes opulentes.
    El racionalisme aporta valors socials, com l’ergonomia en el treball, la comoditat i senzillesa en els edificis i les eines, mitjançant el disseny, la construcció en sèrie de mobiliari útil a base de materials a l'abast i barats, destinat a usos populars, fins aleshores inexistent, la higiene...i d’altres coses que avui ens semblen habituals i que aquells anys van ser novadores. D’aquí que avui ens semblin molt actuals i no hagin ‘passat de moda’.
    El valoro com a moviment imaginatiu i socialitzant, nascut en un moment de crisis, comparable a l’actual.
    Salut.

    ResponElimina
  13. Me recuerda a Bang Olufsen . No todo consiste en bajar salarios y derechos sociales... ¿porque' ¿que parte del precio del producto son los salarios?...

    ResponElimina

Cercar en aquest blog