divendres, 23 de juliol del 2010

Sembla ser que Déu espera alguna revenja.

Interior d'una mesquita.

Es diu que el cardenal Ratzinger, davant de la ECAR, ha impulsat una estratègia concreta: Vist el creixent i evident laïcisme, està enrocant l’Església a unes posicions de defensa numantina. Es tractaria d’anar liquidant els apropaments de l’ECAR a la realitat sociològica que propiciava el Concili Vaticà II, per refermar posicions tridentines donant suport als grups més integristes i radicals – un dels exemples ha estat el recent aixecament de l’excomunió i l’apropament al cismàtic cardenal Lefebvre i el suport a estranys grups de fidels amb noms bel•ligerants- La finalitat d’aquesta regressió, seria la de mantenir les essències més capaces d’aguantar l’estirada laïcista, abandonant posicions poc defensables, guardant les elits canòniques als darrers reductes, per, com l’au fènix, ressorgir en un futur amb forces renovades. Tot això, que a priori, sembla prou delirant, està relacionat amb la radicalització a tot el món d’altres religions d’arrel judeocristiana, que van guanyant terreny i que ja fa alguns anys preconitzava Gilles Kepel en el seu llibre “La revanche de Dieu” on denunciava el creixent fonamentalisme de les sectes des dels anys 70, “per causa del desencant amb les ideologies i utopies seculars” i amb l’objectiu d’usurpar el poder i eradicar l’esperit de “les llums” i del laïcisme.
Tot això em ve al cap quan llegeixo aquesta noticia de “El País”. La ECAR demanant a Chile amnistia pels criminals feixistes del general Pinochet, quan encara no s’ha dit ni un mot per les complicitats i silencis del Vaticà amb el nazisme i l’holocaust,ni per haver beneït el genocidi del poble espanyol com a Creuada.

13 comentaris:

  1. Aquest actitud que expliques del Ratzinger enllaça força bé amb l'actitud general del catolicisme. Tota la polèmica del burka, per exemple, és un exemple clar de re-cristianització, que amaga la por a l'islam. És curiós que aquí hagin estat alcaldes "socialistes" els que ho hagin començat.

    ResponElimina
  2. han perdut els papers, se'ls hi envá a norris l'Empresa i abans de fer fallida intenten recuperar-se per qualsevol mitjà, sense cap escrúpol que d'aixó no n'han tingut mai.
    No estic d'acord amb en Lluís amb la Burka, simplement és tracte de la dignitat de les dones a vestir com vulguin i no d'eixe manera, dignitat de les dones que per cert en basants àmbits l'esglesia católica tampoc respecta.

    ResponElimina
  3. No dubto que les conseqüències últimes del tema de les prohibicions del burka tinguin una lectura de recristianització, però crec que el fet és més senzill: la xenofòbia –entesa com a por a l’estranger- te rendibilitat política i s’hi apunten demagogs i aprofitats varis, tipus Anglada , i ja es conegut que en la política activa prima el possibilisme i l’oportunisme més descarat.
    En la meva vida professional a l’àmbit municipal m’he trobat un munt de situacions sobre aquestes qüestions. Per exemple, alguna instància ciutadana demanava discriminació positiva pels magrebins en supòsits d’empat dels barems de la gestió ocupacional d’una Mesa d’Ocupació, o se’ns presentava algun iman protestant per unes classes d’acolliment dirigides a gent del seu país (dones), o demanant que es desmuntés una exposició d’escultures i dibuixos d’uns alumnes d’art, on hi havia algun nu...Entre poc i massa. Tot això va deixant un pòsit de conflictivitat que no és exclusivament religiosa, tot i que hi és present.

    ResponElimina
  4. Sense voler iniciar una polèmica que no ens resoldrà res, crec que això del burka participa de diversos conflictes. Però sincerament: no crec que a l'alcalde de Lleida el preocupi gaire la dignitat de la dona musulmana, no fotem. Justament ahir el mateix alcalde va clausurar una mesquita (mai no han tancat esglésies, que també incompleixen normes). Diu que els musulmans resin a casa seva, "tal com jo ho faig "(sic). Crec que aquest detall (que se li ha escapat) és el definitiu: hi ha un conflicte entre religions, i l'Àngel Ros -que és poc intel·ligent- ho està evidenciant. Si el preocupés la dignitat de la dona, altres mesures prendria: perquè no fa tancar els prostíbuls més grans de Catalunya, al seu minicipi? Perquè no elimina les prostitutes de les carreteres d'entrada i sortida de la ciutat?

    ResponElimina
  5. Lluís, jo diria que el tema del burca simplement els hi ha convingut tocarlo perquè políticament els hi convé, així distreuen al personal d'altres coses. La dignitat de les dones els importa un rave.

    ResponElimina
  6. Desconec l'Angel Ros i la seva sensibilitat per la dignitat de la dona. Tens raó, Lluís: si s'ha de vetllar per a la seva dignitat es poden tocar moltes més tecles. Ara: pel que sembla ser l'iman de Lleida es porta l'oli (dit per algun dels seus propis "feligresos", segons els mitjans) Nomès volia dir que el problema entre confessions, ultrapassa l'àmbit exclusivament religiós per anar al del "bussines show" polític, com bé apunta el Francesc.

    ResponElimina
  7. Avui he sentit que el Ratzinger vindrà el novembre i vol anar a la Sagrada Família dins de la peixera mòbil. A veure si, amb una mica de sort, baixa tot com al Carmel i s'en vant tots plegats a l'infern. Us podeu imaginar un espectacle més sublim? Ni una òpera de Wagner...

    ResponElimina
  8. Ostres Brian, quan es posen a la venda les entrades?
    Si, He sentit a dir que ens els portaran a passejar per Barcelona...Una altra distracció més.

    ResponElimina
  9. Ai Brian! m'acabes d'arribar a l'ànima! sóc incapaç d'imaginar-me un espectacle més eròtic que el que acabes de proposar. Bé, si, hi podríem afegir una mica de foc en honor a en Lluís, i, of course, música de Wagner com suggereixes. Encara li tancaran el blog a n'Alberich per proposar orgies ^^

    Respecte a la resta, bé, acabo de comprovar-ho i al meu neneí hi posa que sóc dona. O sigui que, què voleu que us digui? Una cosa és teoritzar-ho i una altra conviure-hi des del naixement. No he estat d'acord amb aquestes iniciatives anti-burka, i prou que m'ha costat dins l'executiva de la meva secció local on, curiosament totes les dones anàvem en contra de dir-ne res, perquè el que volem és que se'ns tregui la burka a nosaltres, a les occidentals, i al damunt, quan hi rumio una mica, em vénen unes terribles temptacions d'arreglar-ho a sang i fetge, i segur que això no és bo. Però què voleu que us digui? comença a ser avorrit que fins i tot ens tutelin l'alliberament. :(

    Vaja, que el millor és anar-se'n de vacances i tal dia farà un any. I que resin perque mai mani jo, que la gent ni s'ho afigura! ^^

    ResponElimina
  10. Hi ha qui ( la Lucia Etxevarria a “La Vanguardia” d’avui ) equipara el burka amb la cirurgia i les minifaldilles, que també, diu, són signe de submissió al mascle. De la cirurgia no en dic res, però de les minifaldilles, s’hauria de discutir molt i molt i qualsevol iniciativa o referèndum sobre el particular tindria el meu vot favorable a ensenyar cuixa, a ris de que em diguin masclista.
    Clidice, si m’han de tancar el blog, almenys que sigui per una bona causa ;-)
    I que ets dona, no n’hi d’haver dubte, però no perquè ho digui el teu neneí, que també diu que ets espanyola...;-))

    ResponElimina
  11. calla calla, no m'ho recordis que se'm regira l'ànima :( i respecte a la minifaldilla, bé, en alguns llocs les dones no duen ni això, per mi com si ens ho treiem tot, TOTHOM, així no hi hauria ni millors ni pitjors. La llibertat i la igualtat dubto molt que puguin passar per una peça de roba, però costa molt de fer-ho entendre.

    ResponElimina
  12. Que si, Clidice: TOTHOM. És ben cert que aquestes discusions sobre pams de roba o mocadors al cap són ganes de marejar la perdiu i que la llibertat i la igualtat van per altres averanys.

    ResponElimina
  13. Miro poc la tele, però no fa massa van fer a 30 minuts un reportatge sobre Benet XVI. Curriosament ell va ser un dels teòlegs del Concili. Però després es va desdir i tornar conservadurista radical.
    Sobre el tema de la burka a Riell vam tenir un interessant debat que crec que complementa el que heu dit aquí.
    És cert que hi ha lluita per la "recristianització" i que té un cert èxit com a mínim de referents: diverses persones parlant d'immigrants i musulmans m'han dit allò de "la nostra cultura és cristiana". OBlidant el mestissatge històric. Oblidant que si ho és és gràcies a una institució tan noble com la inquisició. Apel·len a la història, mentre la obliden.

    Ostres l'espectacle de la Sagrada família en flames, enfonsada, amb el papa inclòs és oníria i bella. llàstima que faig tard al debat (coses de les vacances).

    ResponElimina

Cercar en aquest blog