Era conegut com “El Pàmpol” i anava pels carrers pidolant per aquí i per allà. Avui dirien que es tractava d’un discapacitat mental, amb nom d’algun síndrome ad hoc, però en aquella època, simplement deien que era un liró o un curt de gambals.
El gener del 1939, “El Pàmpol” s’havia quedat gairebé sol: Els seus germans eren al front o a l’exili –ves a saber- i la mare es passava el dia a la fàbrica. Ell ja feia temps que es passava el dia al carrer, anant d’un local polític o social a un altre, cercant un mos de pa –a les cases particulars no n’hi havia – i trapellejant amb la quitxalla del barri, que li prenien el pel i el feien emprenyar.
Una de les seves distraccions era enfilar-se als camions o als carros que portaven mercaderies d’una fàbrica a una altra, fins que els xofers o els carreters se’n adonaven i el feien baixar a crits o a xurriacades. Quan els treballadors, prop a ser mobilitzats, feien la instrucció militar en sortir de les fàbriques, marcant el pas Rambla amunt i Rambla avall manats per un caporal de la Guàrdia Republicana de Seguretat, “El Pàmpol”, amb la canya d’una escombra s’afegia als escamots i els anava escarnint, fins que el caporal l’esbandia amb un parell de crits.
Havia estat un dia agitat. La divisió d’en Líster anava de retirada i havia fet marrada per la ciutat. Havien intentat fer alguna destrossa a les fàbriques que quedarien en mans dels seus antics propietaris –alguns confessarien que les havien trobat millor que no pas les havien deixades abans d’anar a Burgos a posar-se al servei del general manaia – però ja no tenien temps de res, doncs l’enemic els encalçava. Molta gent havia enfilat cap al nord per fugir dels feixistes per la carretera que va a Granollers i uns avions els havien llençat unes bombes, que deien havien caigut a prop del cementiri. Una multitud de gent desesperada havia assaltat els locals de “La Cooperativa ”, al carrer del Sol, on podia haver-hi emmagatzemats queviures.
Aquella nit la pudor de paperassa cremada envaïa l’atmosfera, i fins i tot l’aire fred del hivern feia voleiar un munt de cendra. Tothom qui no havia fugit, cremava llibres, documents i cartes comprometedores.
L’endemà van entrar les forces del nou règim. Un munt de camions de la “Legión Cóndor” alemanya s’amuntegaven embussant la Via Massagué fins a la Plaça de la Creu Alta. Uns cepats alemanys ben uniformats i ben nodrits eren la seva dotació, i el comboi anava curull de caixes de subministrament, segurament era la logística destinada a l’ocupació del aeròdrom militar que hi havia a la ciutat. Unes bateries dels famosos 88, que tanta sang i tinta farien córrer durant la propera Guerra Mundial, apuntaven el cel com freds i metàl·lics dits que acusessin algun déu. “El Pàmpol” i una altra quitxalla se les van enginyar per estirar i amagar una caixa d’un camió, pensant en trobar-hi menjar, però nomes hi van trobar uns globus per inflar, que alguns dels més espavilats van identificar con a condons. Se’ls van repartir per jugar a inflar-los o per canviar-los per alguna cosa mengívola.
“El Pàmpol” baixava pel carrer de l’Estrella, per anar a la seu de la Federació Local de Sindicats per veure si li donaven un mos -no sabia que el local en aquells moments justament era registrat per falangistes i guàrdia civil- quan va veure a terra una insígnia: Una falç i un martell creuats, de color vermell, que algú hauria llençat, lluïen com una joia al mig de fang. “El Pàmpol” va agafar-la, la va netejar amb una escopinada i se la va penjar al trau de l’atrotinada americana que duia.
Va entrar a la seu de la FLS. Ja va veure que no hi eren els de sempre: Aquell escrivent mig calb que quan podia li donava un crostó de pa i una mica de xavalla, no era al seu lloc. Un sorrut guàrdia civil s’estava com un estaquirot a on havia estat sempre aquell vell amable. “El Pàmpol” se’l va mirar somrient i el guàrdia li va tornar la mirada. “El Pàmpol” senyalant el tricorni, li va preguntar que hi duia al cap. Ja no va veure res més. El cop de culata el va deixar estabornit. Es va despertar rodejat de joves amb camisa blava, que l’arrossegaven carrer avall, dient-li que era un fill de puta comunista i pegant-lo ferotgement. Sentia un fort dolor al cap, i anava reben garrotades a l’esquena i a les espatlles. Finalment va ser incorporat a un grup de presoners, molts d’ells soldats i gent civil.
Els van carregar a un tren de mercaderies que va anar donant tombs i parades per les estacions. No els donaven res de menjar. La fam els consumia i sovint descarregaven gent que havia mort, de pena, de fadiga, de malaltia o d’inanició.
Es diu que, desprès d’haver donat moltes voltes per camps i presons, va anar a parar a León, a un lloc d’internament que es deia San Marcos. D’allà no en va tornar mai més. D’aquell noi curt de gambals, no se’n va cantar mai més ni gall ni gallina.
Foto de Robert Capa |
El camp de presoners de León és un dels que va engolir més gent jove, que ja no en va sortir mai. Ho he llegit fa poc en un extens treball sobre la postguerra (tot i que fa anys que està publicat): Los esclavos de Franco.
ResponEliminaUn antic comandant d’artilleria de la República, conegut meu, que hi va estar pres, me’n va donar detalls esgarrifosos de León. Especialment de com feien la instrucció dels sumaris en base a les denúncies que els anaven arribant dels llocs d’origen dels presoners: a garrotades els obligaven a confessar. N’hi ha un al que li van obligar a confessar que havia mort la seva companya i quan aquesta –que no era morta i tot era una falsa denúncia- va comparèixer al jutjat a aclarir-ho tot i es va fer evident la falsedat, l’”instructor” el va baldar novament a garrotades per haver mentit, de la qual pallissa no en va sortir... Igual que en “El crimen de Cuenca”. És una història molt fosca la d’aquest país i tot això amb total impunitat.
ResponEliminaSalut, Lluís.
Tota la fe que es pugui tenir en l'ésser humà se'm va esvair fa molt temps, quan vaig comprendre que mai ningú pagarà per tot això. Els va sortir de franc(o).
ResponEliminaSi, Helter i molt ben trobada aquesta coincidència de la gratuïtat amb el cognom del dictador...els va sortir de franc(o).
ResponEliminaNo tan sols tots aquells crims van quedar impunes, sinó que està prohibit investigar-los: Garzón imputat vol dir que no anem gens bé.
ResponEliminaI el pitjor és que la majoria no en sabem res de tot plegat, no cal dir els nostres fills.
ResponEliminaEl més preocupant és el que diu Clídice, parla'ls-hi als adolsecents de tot això, la majoria ni saben que hi va haver una guerra (in)civil !!
ResponEliminaCert, Lluís. Tots els països de tradició democràtica han tingut ocasió de fer una revisió de la seva història i passar comptes. Aquí encara manen i no permetran cap mena de revisió que no sigui purament cosmètica.
ResponEliminaClidice, estem parlant de la generació dels nostres pares i avis. No podem permetre que es perdi aquesta memòria, ni que sigui per profilaxi en supòsits de futurs incerts.
ResponEliminaMireia, es imperdonable que les generacions noves no sàpiguen res d’una etapa que ha fet gastar més tinta que la mateixa Segona Guerra Mundial; hi ha una mena de voluntat de tirar-hi terra al damunt.
ResponEliminai el més fotut és que el cas podia haver-se produít a l'inrevés amb les mateixes conseqüencies. T'en recordes del Quilili? voltava sempre pels davant del Restaurant Euterpe, i ensenyava una culata de pistola que duia amaga a la butxaca interior de l'americana. Estava més enllà que aqui, pero en morir va còrrer la brama per Sabadell que hi havien anat moltes autoritats al seu enterrament, és veu que havia estat un alt càrrec militar dels feixistes que s'havia tornat boig.
ResponEliminaEl "ahora os vais a enterar" o "hago lo que me sale de los cojones" segueix amb una gran impunitat en la quotidianitat d'aquest país. Aquesta actitud fatxenda és pròpia d'una capacitat d'odi visceral cap a tothom. Per això qualsevol excusa és vàlida pel assassinat gratuït, de franc (o) -molt ben trobat, Helter- Processar al Garzón és una vergonya que ens posa a l'altura de les pitjors repúbliques bananeres. I és que l'extermini deliberat, la folia de sang i revenja que dugueren a terme no la podran pair mai.
ResponEliminaFrancesc, i tant que me’n recordo de “El Quilili”. Fins i tot li vaig dedicar una entrada a “la boia” http://boiadeportpelegri.blogspot.com/search?q=El+Quilili
ResponEliminaAnava sempre gat, i farcit de medalles. Era un protegit del Batlle Marcet, on hi feia vida. Deien que aquest li devia algun favor de quan la guerra. Era un paio alcohòlic i agressiu, una mica diferent del que pinto en aquest relat.
Si, Vicicle. Aquesta mena d’Alzheimer imposat impedeix que fem net, doncs tot i que les noves generacions en son alienes als fets i no en saben res, encara pateixen les conseqüències d’una transició mal feta i una herència de corrupció i, com bé dius, de fatxenderia i de gent que menysté els drets aliens.
ResponEliminaSalut.