Batuda Mossos finals segle XIX.Foto Wikimedia Commons |
El cúmul de circumstàncies que varen propiciar que a Catalunya s’hi produís la revolució industrial ha estat motiu d’estudis i especulacions. El seu desenvolupament es dóna en un context polític convuls, de lluita entre l’antic règim (carlins i conservadors) i els intents de modernització d’un nou sistema a imatge dels postulats revolucionaris francesos (constitucionalistes i lliberals ) i en un país sense primeres matèries ni recursos energètics, com el carbó, que són els impulsors i motors de la industrialització britànica i la d’altres llocs del món. És una situació atípica i ben singular, que s’atribueix, entre d’altres causes, en bona part a les peculiaritats del sistema jurídic civil català, que permet que la terra vagi a parar en mans de ‘l’hereu’ i els cabalers se’n vagin de la finca i s’espavilin estudiant i formant-se com a professionals lliures, la qual cosa propiciarà que es busquin la vida en un context emprenedor diferent del de manar la terra. Tot plegat i ateses les adverses circumstàncies, semblaria un miracle si no hi hagués constància de l’esforç de tanta suor i l’enginy de tanta gent valuosa.
El ja nostre amic, en Marian Burgués atribueix en part el desenvolupament industrial de Sabadell, precisament a la primera carlinada ( la dita Guerra dels set anys):
Per causa de la guerra, una colla de pagesos benestants i de tarannà lliberal, com els Gorina, Barata, Llonch, Brujas, Buxeda, Casanovas, entre d’altres, es van refugiar a la plaça forta de Sabadell, per viure en pau i fugir dels perills del descampat. Van anar a raure a una vila progressista i acollidora on hi funcionava una modesta industria tèxtil artesana i manual, i van veure que era un terreny abonat per invertir les seves unces d’or, per la qual cosa aquesta simbiosis va afavorir el desenvolupament industrial de Sabadell.
Tanmateix aquesta situació va comportar uns certs conflictes amb els teixidors a mà i la mecanització, que va convertir una feina que es feia lliurement, a la conveniència de l’artesà sense horari i al cobert de casa, en l’haver de tancar-se en unes quadres insalubres i sorolloses, subjectes a horaris i a disciplines durant catorze o quinze hores al dia.
Aquella conflictivitat precisava un desllorigador i va anar sorgint unes sòlides organitzacions, fruit de la lluita i la solidaritat entre els treballadors.
Els teixidors secretament ja estaven associats, cotitzaven i tenien una caixa per a sostenir les qüestions del treball i la lluita.
Les reunions les feien de nit, sortint d’un a un als boscos dels rodals de Sabadell, embolcallats i poc a poc, discretament se’n anaven cap al Bosc de Can Feu o a prop de Can Puigjaner, a la font de Can Rull, i posaven vigilants pels camins i corriols, de manera que els Mossos d’Esquadra ( que a finals del segle XIX era una policia civil estatal catalana sufragada pels municipis) no els sorprenguessin.
D’aquelles reunions clandestines en sorgiren els primers sindicats de Sabadell, que a les primeries del segle XX i fins el 1939 van radicar al Carrer de l’Estrella, als locals de l"’Obrera "( un edifici on avui hi una escola concertada) com popularment era coneguda la FLS (Federació Local de Sindicats) de la CNT fins el 1931 i on els anys trenta hi tingué una cabdal importància el lideratge d’en Josep Moix (que va ser mític alcalde de Sabadell, posteriorment ministre de treball amb el govern d’en Negrín i secretari general del PSUC a l'exili)
També la tradició dels teixidors auxiliars ( autònoms i treballant a casa) ha perdurat fins avui, que gairebé en queden quatre de residuals, havent desaparegut, la majoria,engolits per la Història, com la mateixa indústria tèxtil.
D’aquells anys de fontades clandestines del segle XIX, en Mariàn Burgués ens fa memòria de la lletra d’una cançó:
“Jo uns explicaré la vida
que avui fan els fabricants:
Al dematí quan se lleven
xocolata per endavant.
S’encasqueten el sombrero
i se’n van a passejar
i allavors s’enraonen
com ho faran per robar” .
Eren èpoques que el capitalisme tenia noms i cognoms i tothom sabia qui era qui, i no es depenia del atzars de Wall Street ni de la borsa de Pequín...
Antiga Escola Industrial. Sabadell |
Alberich, gràcies un cop més per aquests apunts d'història de la meva ciutat d'adopció professional.
ResponEliminaSempre m'ha fascinat la gènesi del capitalisme i les gents que hi estaren involucrades.
Sabadell és una ciutat molt interessant en molts aspectes.
Si, estan molt bé aquests apunts...ahir vaig estar a Sabadell i han convertit en biblioteques les velles fàbriques textils... com el vapor.
ResponEliminat'acabarán nomenant cronista oficial de la vila per aquests apunts tan interessants.
ResponEliminaSalut
No sé si en Francesc Pi De la Serra (fill de Terrassa i Sabadell) es devia inspirar en la cançó de'n Mariàn Burgués, al escriure "El burgès", però en tot cas a mi me l'ha recordat:
ResponEliminaEs lleva a dos quarts d’una
es banya i es perfuma
i amb l’Aiga nou que té
corre a firmar una estona
a un banc de Barcelona,
on fot de conseller.
Finida l’àrdua tasca
i per no caure en basca
pren un vermut complet
a un club de senyorassos
tibats, lluents i grassos
que ja ho tenen tot fet.
Allà mateix el maitre
vincle a la esquena dreta
li cantarà el menú.
I ell triarà una truita
de llagostins poc cuita
i un palpissàs mig cru.
És l’ofici del burgès,
menjar, jeure i no fer res.
Tens raó, aleshores els capitalistes, els "burgesos" tenien cara i nom, ara, pot molt ben ser que qualsevol de nosaltres sigui promotor de la misèria amb un pla de pensions.
ResponEliminaTirantlobloc,
ResponEliminaJa saps que la gent de Sabadell tenim fama de ser una mica fatxendes –i potser singulars amb les nostres coses- fiuns el punt que baixar a Barcelona sovint es diu ‘anar al nostre barri marítim’... Bromes apart, m’ho passo ‘pipa’ fent recerques ciutadanes de la nostra història més immediata....
Salut i gràcies pels ànims.
Aris,
ResponEliminaQue els vells vapors esdevinguin biblioteques o espais d’equipaments municipals em sembla bé. El que la totalitat de les fàbriques que radicaven al centre de la ciutat hagin esdevingut blocs de pisos, ja no m’agrada tant.
Salut.
Francesc,
ResponEliminaVint-i-dos anys treballant amb qüestions municipals i ara resulta que la meva vocació era la d’arxiver i cronista...Vatua món !. ;-)
Brian,
ResponEliminaÉs evident que les fons socials d’ambdues cançons és la mateixa. El Pi de la Serra és un d’aquells nois rebels fills de l’antiga burgesia tèxtil, i amb aquell deix bohemi, sarcàstic i lletraferit dels de ‘la Colla de Sabadell’ Trabal, Joan Oliver, que també eren ‘fills de Terrassa i Sabadell’.i el precediren ...
Fa temps que no se’n parla del Pi de la Serra.
Salut.
Clidice,
ResponEliminaAmb catorze o quinze anys treballava en un despatx tèxtil on hi havia unes quantes fotografies del ‘burgés’ –el mateix que a les vuit en punt era a la feina- i a sota hi havia escrit el lema : ‘Hazlo ahora” –així en ‘castellanu’. El primer que fèiem era tirar-li boles de paper, gomes d’esborrar i tota mena de fòtils inofensius, com una mena de ritual alliberador. A continuació, a treballar i muts i a la gàbia ! :
Salut.