dilluns, 6 de juny del 2011

Tina de Jarque, una possible història d’espionatge dintre de la nostra Guerra Civil.





Fa cosa d’un any que us parlava d’una vella i fosca història en la que una actriu i vedette catalana, de nom Tina de Jarque,  desapareixia misteriosament dintre del magma tràgic de la guerra civil.
Us explicava que l’actriu  havia estat treballant en un rar i extraordinari film, finalment produït per la CNT i que havia desaparegut en una fosca mar d’hipòtesis d’espionatge, prostitució, delacions i dobles jocs que invitaven a una més seriosa investigació historiogràfica.
Aquest film era “Carne de fieras” d’en Armand Guerra, i va ser reconstruït tècnica i històricament per un germà meu que es diu Ferran Alberich,  que es mou, des de fa molts anys professionalment en el món de la recuperació de velles pel·lícules i material cinematogràfic, havent col·laborat amb la Filmoteca, tant a Madrid com a Barcelona.   
També, dintre del context del cinema maleït, no fa gaire us explicava el periple d’un film falangista de l’any 1942, denominat  “Rojo y Negro”, prohibit pel règim i condemnant a l’oblit, pel fet que explica la història dels amors entre un comunista llibertari i una noia falangista, morint ambdós, com en el mite d’en Romeu i Julieta, la qual cosa no era del gust del general manaia que regia els destins de l’Espanya Imperial, que no volia fer cap mena de gest vers a una idea de reconciliació de les dues Espanyes.
Bé, tot això ho ha agafat amb una serietat i un rigor històric prou important el catedràtic de literatura espanyola de la Universitat d’Alacant, Juan Antonio Rios Carratalá, publicant un llibre que es diu “El tiempo de la desmesura”, en el qual fa un estudi molt seriós i ben documentat del periple d’aquests films i dels itineraris dels seus protagonistes, llibre, que si us interessa el tema de la recent història i les seves tortuoses contradiccions, us pot convenir, per la qual cosa em permeto recomanar-vos-el.
 
Un poso un tastet del film amb l'actuació de la Tina de Jarque.         

   

14 comentaris:

  1. Bon treball de recuperació filmogràfica!

    Clar que tenint un germà com el teu facilita les coses! ;P

    Em resulten pertorbadores aquestes històries oblidades, a voltes per descuit, a voltes amb tota la mala intenció.

    Les que comentes tenen tota la pinta de ser de la segona opció.

    ResponElimina
  2. Molt interessant! Em miraré amb calma tots els enllaços, aquesta història es de pel·lícula.
    La feina del teu germà es molt important, es la restauració de la historia visual.

    ResponElimina
  3. em sona aquesta historia, el que no recordo es qui en va parlar, crec que na Júlia.

    ResponElimina
  4. Em sembla realment interessant, i important no cal dir la recuperació d'aquestes velles històries, que omplen tants buits del puzzle. Si el llibre et sembla recomanable crec que caldrà tenir-lo en compte. Gràcies!

    ResponElimina
  5. M'has fet pensar en una història negra i tràgica que recorda aquesta, on hi ha relacionat l'inefable Samaranch. No goso dir res més, perquè veient com les gasta el nostre govern sobiranista no m'estranyaria que li donessin alguna medalla post-mortem, o que li posin el seu nom a l'estadi de Montjuïc.
    Caram, un autèntic bon tema de novel·la, sí senyor.

    ResponElimina
  6. Potser has sentit parlar d'una pel·lícula anomenada "Blockade" de 1938, protagonitzada pel Henry Fonda sobre la nostra guerra. Vaig saber d'ella gràcies a un documental sobre Chaplin quan preparava "El gran dictador". Era tal la força del Hitler que la vetaren a tota Europa.

    ResponElimina
  7. Quanta història per recuperar encara. Molt bona feina la del teu germà.

    ResponElimina
  8. El porquet,
    Hi ha moltes històries fosques i amagades en un magma tan esgarrifós com el d’una guerra civil.
    És tot un repte anar desenterrant-les, com aquells que se’n van a gratar les foses dels executats per treure a la llum certes veritats escamotejades.
    Salut.

    ResponElimina
  9. Aris,
    És una feinada, si. Segur que veuràs que hi ha una història ben suggerent darrera d’aquesta realitat confosa.

    ResponElimina
  10. Francesc,
    Se'n va parlar farà cosa d'un any.
    Salut.

    ResponElimina
  11. Clidice.
    El llibre és un bon recull de la genèsis d'aquests films i la història que amaguen, al temps que es situen en el seu context. En Ríos Carratalà va fer una bona feina.

    ResponElimina
  12. Lluís,
    Desconec l història que fa referència al Samaranch, i no ho dubtis que és possible que es compleixi la teva premonició.
    En quan a les possibilitats lñiteràries del tema, resulta que la mateixa vida és el gran planter de la literatura...
    Salut.

    ResponElimina
  13. Vcicle,
    'Blockade' és una bona pel.lícula sobre la guerra civil, que ja fa anys vaig veure.
    Tot i que és prou contundent,em va deixar el regust que el americans no han acabat, malgrat els bons intents, i el sacrifioci dels seus voluntaris, de veure-hi gaire clar en el nostre conflicte. Com els dos o tres films d'en Hemingway, on hi ha un cert distanciament i un paternalisme una mica irritant.
    Salut.

    ResponElimina
  14. Alyebard,
    Gràcies pel teu comentari
    Salut.

    ResponElimina

Cercar en aquest blog