divendres, 15 d’abril del 2011

La Sanitat Pública envaeix la Plaça de Sant Jaume.



Són les cinc tocades de la tarda del dia 14 d’abril del 2011. El balcó en el que fa 80 anys en Francesc Macià va proclamar la República Federal Catalana està tancat i barrat.
De mica en mica es van agrupant al davant, a la Plaça de  Sant Jaume, un grup de gent que venen fent soroll i tabola. Porten banderes i pancartes i molts i moltes, les bates blanques del treball. Jo hi vaig en qualitat de manifestant consort, doncs la meva companya és de les afectades de les retallades imposades a la Sanitat Pública, tot i que sóc conscient de, en qualitat d’usuari, ser-ne afectat  jo també.
El balcó, el mateix que un dia va rebre el President Tarradellas quan tornava de l’exili i va dir el seu famós: “Ja sóc aquí!”, segueix tancat.
Ens trobem amb gent coneguda. Salutacions, encaixades, petons. Una lluentor als ulls indica un cert grau d’exaltada excitació. No es pot parlar doncs el xivarri és de molts decibels.
Cap a les sis la plaça bull de gent. Crits contra l’Artur Mas i el Conseller de Sanitat  Boi Ruiz. Els fonendoscopis han estat substituïts per xiulets, xerracs, megàfons i d’altres estris de fer soroll
Va entrant gent i a la Plaça Sant Jaume  no s’hi cap. Hi ha gent d’Ensenyament i d’altres branques del Sector Públic. No sé quants milers hi ha segons l’organització, ni quants, segons la Guàrdia Urbana, però cada cop estem més estrets  i semblem més les sardines dintre de la llauna. La porta i el balcó de la Generalitat ens queden al davant mateix, i la gent ens empeny cap a la línia que protegeixen els Mossos d’Esquadra. Són uns tipus joves, atlètics, amb cossos treballats al gimnàs. Penso que aquesta gent  és molt diferent d’aquells patètics ‘grisos’ escanyolits i carregats de mala llet  de fa quaranta anys, tot i que si han de cascar, ho deuen fer amb la mateixa diligència que aquells. Entre els policies hi ha un parell de noies, esveltes i serioses darrera la seva màscara de dignitat. Penso que si acaben repartint hòsties, preferiria rebre-les d’aquella morena d’ulls dolços que no pas d’aquell tipus amb pinta de porter de discoteca, però ràpidament rebutjo el meu pensament  morbosament  masclista.
Un quart de set. Algú que té pinta de pediatra ens diu: “A dos quarts de set en punt, un minut de silenci!. Feu-ho córrer ” - Obedient em dirigeixo a un grup del costat que fa voleiar banderes d’un sindicat de classe i els ho dic. Com que a mi m’han posat un adhesiu d’un altre sindicat que no és el d’ells, el tipus em mira desconfiat. “No n’hi ha per tant, home! Quan dimonis s’arribaran a posar d’acord els d’UGT i els de Comissions  Obreres? –penso.
A dos quarts de set en punt es fa el silenci tot de cop. Impressiona. El carilló de la Generalitat que dóna els quarts és l’únic so tangible. Tothom calla i al final, a una senyal, torna la cridòria. El balcó on es rebut el Barça quan guanya alguna cosa, resta tancat i barrat.
Ens anem retirant cap els carrers adjacents. Estan atapeïts; els Mossos, per seguretat,  impedeixen que entri més gent a la Plaça. Obrint-nos pas entre la gent, l’hi faig veure que ens en anem i ens deixa passar. La gent es va escampant, els uns cap al Portal de l’Àngel i d’altres cap a les Rambles, on els turistes es dediquen a retratar les flors i els tipus disfressats que fan l’estàtua.
Tenim la sensació que no s’haurà aturat la retallada, però  hem quedat ben descansats.
Algú ha comentat, potser incrementant l’alarmisme, que al seu hospital, per abaratir costos, els han ordenant fer les colonoscòpies sense anestèsia. Espero i desitjo de tot cor que el senyor Boi Ruiz i l’Artur Mas no es trobin en una circumstància tan desagradable.  

13 comentaris:

  1. A veure, Ramon, infermeres i metgesses, dones policies que van a per tu… Vols dir que eres a una mani o…? Bé, fora de bromes, ací, demà, en tenim una altra. L'agenda és atapeïda de manis de tan bé que ho fan els polítics. L'última -desprès de l'aeroport SENSE AVIONS de Castelló- a Vinaròs, crec, obrin una biblioteca SENSE LLIBRES, nyas coca, com a Saló de Lectures, diuen. Ara, la lectura has de dur-la de casa. País... Salut

    ResponElimina
  2. El govern dels millors ha trigat 3 mesos a rebre la primera mani. El que em preocupa és que sigui tan sectorial. Com tu apuntes... tots en som afectats!!!
    Jo crec que això anirà a més. Una política tan descaradament neoliberal i que es carregui de forma tan barroera les polítiques socials en benefici de la privada cal que sigui contestada. Rere l'argument de la crisi ens volen fer combregar amb rodes de molí.

    ResponElimina
  3. Jo imaginava que el govern dels millors començaria amb aquesta mena de maniobres més tard, però van per feina. Està bé trobar-se la primera manifestació al cap de tan sols tres mesos, a veure com s'ho prenen. El conseller de sanitat ja tenia tota la pinta de ser el més perillós de tots, donat que ve de la sanitat privada i no pretén altra cosa que afavorir el sector privat, amb tota la barra del món. Després vindrà l'educació (amb estratègies descarades per a fomentar l'escola privada i concertada), la justícia, els serveis socials... A mi em sembla que els millors viuran la millor tardor calenta de la seva vida, i el tupè d'en Mas corre el risc de despentinar-se.
    Però efectivament, en aquestes manis hi haurem d'anar tots, i no tan sols cada sector afectat. Tornarem a córrer pels carrers?

    ResponElimina
  4. Diuen que no hi ha diners i ens retallen el metge, però els impostos no tels perdonen: tinc que paga l'iva del trimestre i si em paso d'un dia et posen una multa.

    ResponElimina
  5. Vicicle,
    Amb tant d’equipament sense sentit, a veure si aconseguiu un govern sense polítics vestits i pentinats “de gorra”...En serio, que us vagi molt bé!
    Salut.

    ResponElimina
  6. Eulàlia,
    Va ser sectorial, doncs bàsicament hi havia gent de Sanitat, però també es veia alguna pancarta de la CGT d’Ensenyament i hi havia agents rurals, alguns uniformats, i segurament més gent d’altres sectors, doncs n’hi havia molta. .
    Jo crec que aquests del Mas encara no han tret el sant crist gros i esperen fer-ho acabades les Municipals, que és quan tota la FP pot fer un pet com una aglà. Ara han començat per la Sanitat i una mica amb Ensenyament, doncs no poden cremar tota la pólvora de cop.
    Fa una mica d’angúnia veure el predicament que tenen els sindicats corporatius, especialment pels col•lectius de metges i diplomats, en demèrit dels de classe. Aquests ‘professionals’ nomes es mouen quan els toquen el ‘seu’ voraviu i no entren en anàlisis més generals... Es llàstima, però es així.
    Salut i república.

    ResponElimina
  7. Lluís,
    Val més o menys el que ja l’hi he dit a l’Eulàlia: Aniran tocant les coses de mica en mica, però no crec que siguin tan burros de fer-ho abans de les Municipals. Externalitzar i privatitzar serveis són les seves fites. N’hi ha exemples a cabassos.
    Hi ha un munt d’inútils, sortits de famoses escoles de negocis, que un cop s’han carregat la industria o la botiga del pare, ara s’han entestat en fer-ho a l’administració i es mouen remenant la cua pels passadissos de les seus dels partits més importants... Aquests són els autodenominats “els millors” i te’ls trobes ocupant càrrecs de designació o d’assessorament i fins i tot, de directius ...
    És cert, caldrà estar molt atent a les properes convocatòries i si us toca a ensenyament, anar-hi tots, i si és un altre sector, la mateixa cosa, encara que amb les qüestions de la unitat sindical no tingui gaires bons auguris...

    ResponElimina
  8. Aris,
    Hi ha molta gent que no entén que les administracions paguin tard i malament, i exigeixin escrupolosament el contrari. Pot donar-se el cas que una administració et degui un pagament o no et torni un aval, i et reclami escrupolosament la teva puntualitat, a risc de multes, sancions i interessos. És així!.

    ResponElimina
  9. Aquesta tarda li han donat la torna. En un congrés amb més de 200 professionals de la sanitat que presidia Boi Ruiz, l'han deixat plantat amb la paraula a la boca i la platea del saló on es feia l'acte ha quedat buida.

    ResponElimina
  10. Brian,
    Molt bona aquesta ! És que, sense entrar en el fons, les formes emprades són per sucar-hi pa. No pot anar dient que la retallada no perjudica els serveis. Un professional al que no supliran si agafa una baixa o va de vacances sap que se li acumularà la feina o no la podrà fer...
    A més, aquests professionals han vist com, sota la seva pròpia responsabilitat penal, han d'atendre malament i amb presses un nombre exagerat de pacients 'per càpita'...

    ResponElimina
  11. Davant d'aquestes fortes retallades, cal sortir al carrer per fer valer la nostra força.

    ResponElimina
  12. Si Montse, i anar a votar i fer valer els nostres criterisa les urnes, que és quan els cou més...

    ResponElimina
  13. Aquí tenim la clau de l'assumpte: la "Catalunya catalana" vota aquesta gent, i l'altra meitat hem de sortir al carrer per evitar que es confonguin, i pensin que els hem votat tots.

    ResponElimina

Cercar en aquest blog