diumenge, 19 de desembre del 2010

El llibre vermell de Montserrat


Com una felicitació nadalenca.
El Llibre vermell de Montserrat és un conjunt de peces musicals del segle XIV, relacionades amb el culte montserratí. Una de les característiques d’aquesta música és la barreja de la disciplina canònica amb la xaranga popular.
La gent del poble, talment com amb les nadales, agafa els motius religiosos i els tradueix al seu llenguatge mundà, popular, hedonista i festiu i canta i balla, amb la fe del carboner, però  també amb la pagana xerinola del culte del  bon viure  
Aquesta és una de les grandeses de la música i la seva universalitat, que està pel damunt de les idees i dels prejudicis. Aprofito la circumstància de l’eclèctica musicalitat del codex  monserratí per posar-vos-en un retall , “Ad mortem festinamus”, on de la mà d’en Jordi Savall, hom se’n fot del mort i de qui el vetlla.
Valgui, d’avançada,  com una mena de felicitació nadalenca, ara que entrem a la setmana del consum i la disbauxa, que tant haurà de valdre pels moros com pels cristians, pels laics com pel creients, que de tot hi ha per aquestes mars procel·loses de la navegació blogaire.
Bones festes!

6 comentaris:

  1. que tant haurà de valdre pels moros com pels cristians, pels laics com pel creients, de este tema he estado haciendo una entrada, el vídeo no puedo verlo, por problemas locales...

    ResponElimina
  2. Una altra cosa que no sabia. El vídeo me'l miraré demà.

    ResponElimina
  3. Gràcies. Bon Nadal i bona entrada d'any també per tu. (Per bons desitjos que no quedi :) )

    ResponElimina
  4. El tinc, és una música molt encertada. Gràcies pels bons desitjos i Bon Nadal, sigui el que sigui el que signifiqui això per a tu :)

    ResponElimina
  5. Temujin,
    Creo que debe distinguirse entre la fe ciega y la tradición cultural que dos mil años de cristianismo y otros tantos de tradición hebrea nos han legado. Se hace difícil, a riesgo de aislarse en zona ignotam huir de tanto festejo que mezcla religión y paganismo.

    Francesc,
    És una peça musical memorable i gens avorrida .

    Brian,
    Bones festes, tanmateix, gràcies.

    Clidice,
    Ja ho he dit més amunt: una festa entranyable i de connotacions emotives pels records de la infància, del record de la gent desapareguda i gaudint de les tradicions consolidades. Unes bones festes!

    ResponElimina
  6. Montserrat i Savall, MMMMMMMMMM!!!!! els astres estan en harmonia.

    ResponElimina

Cercar en aquest blog