L’exercici d’obrir un llibre a l’atzar i llegir el primer paràgraf que et ve als ulls per veure quin missatge t’envia el destí, és una pràctica antiga i prou coneguda. El caràcter màgic que s’atribuïa als llibres en èpoques de foscor analfabeta ha contribuït a bastir de transcendentalisme aquestes pràctiques. La Biblia se’n emporta la palma, però també es pot fer amb els diversos autors que hi ha a la galàxia editorial.
És sorprenent la coincidència dels resultats d’aitals consultes amb els fets dels moments puntuals de la nostra existència, talment com quan llegim l’horòscop del diari i ens diu que la Lluna nova en conjunció amb Saturn ens durà a obtenir petits plaers i, oh sorpresa, ens conviden a sopar.
Avui, amb ànim de saber he obert en Catul i he llegit:
“Otium , Catulle, tibi molestum est;
otio exsultas nimiumque gestis,
otium et reges, prius et beatas
perdidit urbes.”
(“L’oci, Catul, et neguiteja; en l’oci t’exaltes i t’excites massa. L’oci, en altres temps, va perdre reis i ciutats florents”)
Recollons!- penso- Aquest Catul l’ha clavada. Jubilat, estic ociós i passivament esperant els esdeveniments i els atzars dels meus immediats interessos, avui en mans de rars gestors públics d’una ineptitud manifesta. Aquesta és la meva realitat. Cal mobilitzar-se, ja –concloc.
Proveu aquesta curiosa tècnica i obriu llibres a l’atzar. Potser algun autor, ja sigui del passat com del present, us doni la clau de tot plegat.
‘
potser si esculls un llibre del Federico Moccia no tindràs mal rotllo :)
ResponEliminaNo tinc el gust d'haver llegit el Moccia, tot i que kles referències són prou bones.
ResponEliminaGràcies per la recomanació.
Salut.
No ho he provat mai això... m'hi has animat! El que passa és que segons el llibre que agafis pots intuir per on poden anar els trets... és a dir si agafo el llibre de les extraordinària història d'en Massagran segurament obtindré uns resultats ben diferents de si escullo Mediterrània de Baltasar Porcel! (per cert, aquest darrer llibre l'he llegit aquest estiu mentre passejava per les illes gregues tan i tan mediterrànies i ha estat una delícia!)
ResponEliminaEl porquet,
ResponEliminaPer això cal anar a llibres que continguin abundants cites, del tipus bíblic, o el Josep Pla del ‘Quadern gris’ ... És una mena de consulta a l’atzar, amb independència del context general en el que es mou l’autor.
Salut i gràcies per la recomanació.
Sóc un practicant habitual d'aquesta tècnica, i si bé de vegades les sorpreses són considerables, ben sovint la llegenda no fa honors i es queda en no res. No es pot abusar de res!
ResponEliminaM'has fet recordar el temps en què consultava l'I Ching, i sempre em sorprenia.
ResponEliminaJoan,
ResponEliminaÉs la mateixa tècnica que els horòscops dels diaris: Són ntants els llocs comuns que si surt amb barba, Sant Antoni i sense, la Puríssima Concepció.
Salut.
Lluís,
ResponEliminaNo he practicat mai l'I Ching, però sovint obro un llibre cercant alguna coincidència amb el moment...
Salut.