Eren anys convulsos i a la Península Ibèrica no ens acabàvem de posar d’acord amb la formació d’un estat modern de dret. Assignatura que encara avui sembla inconclusa, malgrat les treves, abraçades de Vergara i tota la història constitucional des del 1812, transició postfranquista inclosa.
La pervivència del rebuig al liberalisme, rubricat per la derrota de Napoleó a la Guerra del Francès, tenia dividit el país entre partidaris de l’antic règim medieval i les idees de la Il·lustració. L’alternança entre servils i liberals portà a una dialèctica on es coïa la bullidera dels conflictes europeus, com la dels legitimistes francesos, que volien tornar a la monarquia borbònica i els partidaris del nou ordre i també els que porten a la formació dels nous estats, com Alemanya i Itàlia, amb el resultat de les dues grans guerres del segle XX..
Aquesta dialèctica ens va durar fins el darrer terç del segle XX, atès que el General Franco va perllongar uns quans decennis més que a la resta d’Europa la seva resolució i avui encara ens atansem a la construcció d’una eventual unió europea sense haver resolt la nostra realitat nacional.
El rerefons de la Guerra del Set Anys on el pretendent Carlos María Isidro s’irrogava el paper de defensor dels vells privilegis davant el liberalisme que rodejava la figura de l’hereva Isabel II, va portar una sagnant confrontació, amb la participació de nombrosos voluntaris europeus, talment com el príncep Lichnowsky que en Joan Perucho ens retrata al costat d’en Cabrera a “Les històries naturals”, una magnífica novel·la. El caràcter ferotge de la confrontació, amb barreja de forces regulars, bandolerisme i milícies, portà a una sagnant hecatombe, on tothom occia tothom i no es feien presoners.
Les noticies de la barbàrie caïnita que duia a que hi hagués més baixes a la reraguarda per causa de les execucions que no pas per la feresa dels combats, induí a una escandalitzada Anglaterra a mitjançar entre les parts per humanitzar les conseqüències de la guerra. Al tals efectes Lord Elliot, acompanyat d’un coronel de Sa Majestat denominat John Gurwood viatjà als foscos escenaris del conflicte i proposà un acord entre les parts per ajustar la guerra als civilitzats procediments de l’art d’occir al contrari amb polidesa i amb les acurades normes dels conflictes entre cavallers, proposant intercanvis de presoners –i no matar-los sistemàticament com es venia fent- i deixant al marge la població civil, subjecta a la jurisdicció ordinària en el supòsit d’implicació en el conflicte.
El 27 d’abril del 1835, el capitost carlí Tomás Zumalacàrregui i el general isabelí Gerónimo Valdés van subscriure el dit Conveni Elliot, que va suavitzar una mica la feresa de la guerra, malgrat que la concurrència de forces irregulars de voluntaris i l’enconament de les posicions la feu especialment difícil d’acomplir. La prova és que la barbàrie es va anar succeint durant totes les conteses del segle XIX i el XX i cent anys més tard, a la vista del que va ser la repressió franquista, el Conveni Elliot apareix com una exòtica i benintencionada aportació a la arbitrària costum de traure’ns el fetge els uns als altres.
pufff, manda calor ¡qué historias!
ResponEliminagracias por ilustrarme, salut
No deixa de sorpendre'm que sempre s'hagi mirat de "civilitzar" quelcom tan salvatge com matar-se els uns als altres. Això sí, com a cavallers, es clar.
ResponEliminaHe fet un petit experiment amb el meu darrer post, espero que t'agradi:
ResponEliminahttp://mildimonis.blogspot.com/2011/08/remix.html
es miri com es miri una guerra és una guerra i de civilitzada en té poc, per a no dir res, i encara abans que morien soldats i alguns civils, però a lés últimes confrontacions (ja no se'n diuenj guerres) pocs soldats moren i si molts civils.
ResponEliminaLlegint el comentari de'n Puigcarbó estava pensant que els espanyols, no gaire avançats en la majoria de les coses, potser sí que hem estat capdavanters en això de matar més gent a la rereguarda que al front :)
ResponEliminaOmar (enletrasarte)
ResponEliminaGracias a ti por asomarte por estos pagos.
Calurosos saludos.
Joan,
ResponEliminaVivim en una societat regida per normes, implícites o explícites. El cas és que els ibèrics hem estat sempre una mica bèsties, malgrat els ‘altres’ ens hagin superat en eficàcia ‘dintre de les normes’ és clar.
Salut. .
Lluís,
ResponEliminaJa l’he vist i el trobo prou interessant, tal com ja t’he dit al teu bloc.
Salut.
Francesc.
ResponEliminaÉs cert, però a l’hora de posar-hi normes els del nord sempre ho han tingut més clar. Al sud hem estat sempre més ‘espontanis’ i ens hem deixat dur pel òrgans que tenim a les antípodes del cervell. A les guerres el resultat sempre és el mateix: la desaparició física dels de l’altra banda.
Salut.
Brian,
ResponEliminaAquí no s’ha assolit mai la perfecció mecànica d’un Auschwitz, posem per cas, però en quan als ‘sistemes artesanals’ no hem tingut mai rival.
Salut.